Нели Куцкова: Мирослава Тодорова отнесе гръмотевиците

share

Очевидно съдия Мирослава Тодорова отнесе гръмотевиците. Съдиите са консервативна гилдия, но протестът достатъчно добре говори за ситуацията в системата. Това каза пред БНТ съдия Нели Куцкова, която е и говорител на Съюза на съдиите. Младите съдии, хора, които са постигнали мястото си в системата благодарение на собствените си качества се вдигнаха първи.

На събранието на върховните съдии, се написа декларация, в която се казва, че отношението към Тодорова е тенденциозно. Досега е имало много случаи на пропуснати срокове, но това е първия случай, в който има подобно драстично наказание от ВСС и 51 върховни съдии се подписаха в нейна подкрепа. Това е безпрецедентен случай, категорична е Куцкова. Тя разкри, че съдиите ще проведат мълчалив протест, който няма да доведе до блокиране на делата. Престъпниците няма защо да ликуват, тъй като всеки ще си получи присъдата, ако са събрани достатъчно доказателства, категорична е Куцкова.

Факт е, че Мирослава Тодорова е забавила мотивите си, призна говорителката на Съюза. Трябва да се изработят критерии за натовареност на съдиите, тъй като вероятността да се спазва едномесечния срок е почти невъзможно. Когато е преподавала в Центъра за подготовка на магистрати тя е искала да си свърши работата и в съда. Това е довело до затлачване на делата, предположи Куцкова.

Две години Тодорова не е имала кабинет, но с друга колежка е деляла един компютър, припомни говорителката на съюза на съдиите. Надявам се ВАС да отмени решението за уволнението на съдия Тодорова. Чувството за справедливост е тежко накърнено и не можем да гледаме отстрани саморазправата с човек, който не се притеснява да критикува властимащите. По закон дори осъдените имат право на последна дума, а Мирослава не беше извикана да даде своите обяснения пред ВСС, а целия ден беше дежурна в съда, каза Куцкова.
 

Водещи новини

Още новини