Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз

Novini.bg
share

Заместник-градският прокурор от Софийска градска прокуратура Христо Кръстев даде информация за медиите по повод вчерашната съвместна акция на прокуратурата и ГДБОП за разбиването на организирана престъпна група (ОПГ), подпомагала влизането на незаконни миграни в страната.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1550

,,Става дума за организирана престъпна група, подпомагала чужди граждани да преминават незаконно границата на Република България и да пребивават на нейна територия, с цел заминаването им за Западна Европа'', обясни Кръстев.

В резултат от съвместната дейност на прокуратурата и ГДБОП са били извършени множество претърсвания и изземвания, както и обиски и разпити на свидетели.

ГДБОП с удар срещу каналджийството

Наблюдаващият прокурор извърши анализ на събраните доказателства от ГДБОП и стигна до извода, че са събрани доказателства за седем лица, които са участвали в тази ОПГ, като единият от тях е нейния ръководител. Най-късно до утрешния ден ще бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, допълни зам.-градският прокурор.

Той посочи още, че пет от лицата имат съдебно минало, като са осъждани многократно за различни престъпления. Единия от тях през 2019 г. е бил част от друга ОПГ за разпространение на наркотични вещества.

Групата е действала от април до 8 декември. Мигрантите са влизали в България през границата с Турция, в област Бургас. След това са настанявани в Бургас, Пловдив или Пазарджик, където е имало организация по изхранването им. Превозвани са до София, където отново са настанявани, а след това са превозвани до границата ни със Сърбия.

,,Мигрантите, които са превозвани, са от Мароко, Сирия и Афганистан. Всички от организираната престъпна група са с българско гражданство'', уточни Кръстев. 

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че лидерът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата.

За него оставали 1500 евро, след като се разплати с останалите членове на групата. Става дума за 16 случая на превозване на мигранти, уточни Николов.

По думите му са обвинени 15 души, които са подпомагали групата.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1550

Водещи новини

Още новини