Няма да проверяват за корупционно минало кандидатите за ВСС

share

На 26 септември Народното събрание трябва да гласува членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. На 11 септември правна комисия ще изслуша номинираните в пленарна зала.

Това решиха депутатите от ресорната комисия, като приеха правилата за избор на кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

Към сайта на НС ще има и тематичен сайт специално за избора на членове на ВСС, където ще се публикува всичко за процедурите, за кандидатите и друга информация, като освен на български, всичко ще се публикува и на английски език.

Изслушването на кандидатите ще се излъчва онлайн с осигурен превод на английски, за да може Европейската комисия да наблюдава избора.

Преди самото гласуване на 26 септември по време на пленарното заседание тогава и други депутати ще могат да задават въпроси на кандидатите за членове на ВСС.

Бъдещите членове на ВСС трябва да притежават високи нравствени и професионални качества, да не са били в конфликт на интереси, както и да са си платили данъците.

Отпадна изискването кандидатите да не се участвали в корупционни схеми.


Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов предложи да се запише срещу даден кандидат да няма основателни съмнения, че участва в корупционни схеми. И това предложение обаче стигна до задънена улица, защото според повечето юристи в комисията няма как депутатите да доказват нечии съмнения.

Друг депутат от ГЕРБ - Димитър Лазаров, настоя изискването да остане, защото според него, ако то отпадне - вестниците ще си вдигнат тиражите, заради гръмки заглавия, които най-вероятно ще се появят в пресата по темата.

Председателката на правната комисия Искра Фидосова предложи като компромисно решение изискването за неучастие в корупционни схеми да отпадне, но ако в правна комисия постъпят данни в тази насока, комисията да докладва това пред парламента при гласуването на кандидатите в пленарна зала.

От утре до 24 юли започва приемането на документите на кандидатите за членове на ВСС.

Водещи новини

Още новини