Прокуратурата с предложение до МВР, Демерджиев я отряза

Булфото (архив)
share

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от Прокуратурата на Република България, в което се съдържа проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.

В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед, пише в своя отговор министър Демерджиев.

Вътрешният министър с подробности за подготовката на изборите

Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред, пише още министър Демерджиев.

Водещи новини

Още новини