Надежда Йорданова разкри дали ВСС ще освободи предсрочно главния прокурор

Кадър - Нова телевизия
share

Основната цел на това, което правя е да имаме прокуратура, която разследва обективно и всестранно всеки сигнал. Повечето папки със сигнали сега се държат на трупчета и се прикриват, когато е удобно. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Колегите от ГЕРБ правят всичко възможно, за да не се разследва техният лидер, но аз очаквам специализираната прокуратура да си свърши работата, категорична е тя.

По думите ѝ все повече се вижда, че трябва реформа, защото прокуратурата става част от политическата игра, вместо да си върши работата.

Нямам илюзии и очавания, че този ВСС ще вземе решение да освободи този главен прокурор. Голяма част от членовете му дължат кариерата си на Иван Гешев. Но този дебат е важен, за да види обществеността къде са проблемите, заяви Йорданова.

Що се отнася до случая "Жоси", тя заяви, че не всички факти и обстоятелства са се случили преди мандата на главния прокурор. "Тук ме тревожи това, че се използват всички способи, за да не се разследва казуса. Прокуратурата не е разследвала около казуса поредица от нарушения от данъчен характер и др.", обясня Йорданова.

Йорданова: Не се опитваме да контролираме прокуратурата

Ако ВСС застане зад Гешев, тя заяви, че всеки дебат е важен, но  хората започнаха да си дават сметка колко е важен този казус. "Трябва да се създаде ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Една от най-важните задачи е да се избере нов ВСС през есента, които да има високи морални и етични качества, да има гръбнак, да вижда и да отстранява недъзите в съдебната система. Имам надеждата, че това ще се случи", категорична е Надежда Йорданова .

Йорданова заяви, че тяхната задача в коалицията не е лека, защото имат партньори и управляват от криза в криза.

Попитана за ареста на Бойко Борисов, тя отговори, че министърът на правосъдието няма правомощия по подготвянето на операции на МВР. Що се отнася до действията и позицията на ЕНП, то ГЕРБ е част от семейството им. "Къде беше енергичната защита на правата от страна на ЕНП, когато ГЕРБ биеха зад колоните протестиращи", запита още тя.

Българската прокуратура и европейската прокуратура имат ясно дефинирани правомощия. Трябва у нас да има ефективни присъди при злоупотреби с евросредства, коментира министърът на правосъдието.

Всяко едно решение, което се взема от правителството, подлежи на дебат. Дори и да има грешки то те могат да се коригират, заяви правосъдният министър. 

Попитана дали мандатът на Гешев може да продължи по-дълго от нейния, Йорданова заяви, че не изключва тази възможност.

 

Водещи новини

Още новини