ВСС отложи искането за освобождаване на Иван Гешев, ще пише правила

Булфото (архив)
share

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

То беше внесено на 2 март от правосъдния министър Надежда Йорданова. 

Вчера Гешев призова кадровиците да го разгледат по същество, за да може да обори твърденията в него, както и да защити не само своята чест и достойнство, но и на всеки прокурор и следовател.

Гешев преди пленума на ВСС: Предишното искане беше правно нищо, сегашното е просто нищо

Част от членовете на ВСС поискага отлагане на днешния пленум с две седмица, а правната парламентарна комисия да има списък с правила. 

"Не се притеснявам, искам искането за отстраняване ми да бъде разгледано публично", каза Гешев. Той коментира, че искането е политически натиск.

"Не сме политици, за да се мерим с рейтинг, но прокуратурата има 8% доверие - това е по-голям процент от някои избрани от парламентарна сила в залата", иронизира главният прокурор, имайки предвид министър Йорданова от "Демократична България", които влязоха в НС с малко над 6%.

За всеки юрист е ясно, че няма правно основание за искането за отстраняването ми, допълни Гешев. 

Така малко след 10:30 единодушно Висшия съдебен съвет отложи искането за освобождаване на Иван Гешев до изготвяне на правила. Предложението беше на шефа на ВАС Георги Чолаков.

Без правила ще влезем в топик, от който сами няма да излезем, обясни той. В тези правила например ще бъде разписано кой да води заседанието, защото министърът не можел, той като бил страна. Гешев не участва в гласуването, за да няма съмнение за въздействие.

Водещи новини

Още новини