Ива Митева: Без промяна във ВСС трудно ще постигнем отстраняването на Гешев

БНТ
share

В предаването "Говори сега" по БНТ депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева каза, че сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев, който правосъдният министър Надежда Йорданова подготвя да внесе във Висшия съдебен съвет, трябва да бъде много добре мотивиран. Според нея доказателствата срещу Иван Гешев, които правосъдният министър ще внесе, ще са на основание уронване престижа на съдебната власт и системни нарушения. 

Правосъдният министър може да иска освобождаването така, както може да прави предложения за назначаване на главния прокурор. Докато не се промени мнозинството във ВСС за вземане на решение, няма какво да се лъжем, че много трудно ще се постигне това, защото 17 гласа са достатъчно високо мнозинство, отбеляза Митева.

Не смятам, че смяната на една личност ще реши проблема. Трябва да се види дали мястото на прокуратурата е в съдебната система, дали фигурата на главния прокурор не трябва да бъде премахната, добави тя.

Ще се разглеждат всички предложения, които са поставени на масата, посочи Митева.

В отговор на въпрос тя каза, че не знае дали ще е кандидатът на ИТН за член на Конституционния съд. Не е въпросът кой от партията ще бъде излъчен, по-скоро ме притеснява, че процедурата се забавя, добави депутатът от ИТН.

По повод думите на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, че информацията за лицата в списъка, предоставен на прокуратурата, е взета от Гугъл, Ива Митева коментира: "Не мисля, че Гугъл може да бъде източник на информация. Не смятам, че това е сериозно".

Водещи новини

Още новини