Сотир Цацаров: Не желая да разговарям с Кирил Петков

share

"Решението да отнемането на моя допуск до Конституционния съд е било реализирано в петък. На какво основание зам.-председателят на ДАНС е подписал това и как той е запознал премиера, така или иначе се стигна до ситуация, в която премиерът обяви, че моят допуск е отнет. Не мисля, че това е нещо друго, освен опит за доста евтин политически пиар. Направи се опит част от съществуващите проблеми да бъдат маскирани, временно подминати, с обвиняването на двама-трима-четирима човека в тази старана за виновни. Аз чух, че съм виновен за Шенген, за мониторинговите механизми, един народен представител ме обвини и за раждаемостта", заяви шефът на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров след края на изслушването му в Парламентарната антикорупционна комисия, предаде репортер на Novini.bg.

"Свършил съм много неща, но не мога да нося отговорност за управленската неспособност на някого, който обвинява двама-трима души. Аз съм обвинен включително и за цената на тока. Нека приемем, че аз съм "червената линия", но четвъртата или петата, защото първата прикрива пълна безпомощност", отбеляза той.

Цацаров разкри пред депутатите защо подава оставка

Сотир Цацаров заяви, че няма никакъв проблем и е съвсем естествено toj да се върне в съдебната власт.

"Що се отнася до Кирил Петков - защо трябва да разговарям с него? Нито аз го желая, нито той. Приемете, че аз не го желая. Аз не говоря за замесване, а за това, че такива са правилата, очевидно на политическата игра", коментира още Цацаров.

"В 9:00 ч. в петък правителството обявява, че моят допуск е отнет, в 12:00 ч. това е официално обявено, в 13,20 ми съобщават, че моят допуск е отнет. 15 дни преди да подам оставка аз съм уведомил на парламентарно представени политически сили, че ще подам оставка. 10 дни преди да подам оставка, см уведомил президента Румен Радев - в знак на институционално уважение. След това бе осъществена беседата с агентите на ДАНС, че срещу мен има такава процедура. Когато явно се е разбрало, че аз си отивам, са решили да направят още един ход - да ми отнемат допуска", каза още шефът на КПКОНПИ.

"Въпрос на достойнство е да се боря за това и да си възвърна допуска", добави той.

"Казах ясно - моят допуск не е отнет от председателя на ДАНС, а от зам.-председателя в отсъствието на председателя по поръчение на премиера", допълни той.

За Христо Иванов Цацаров обяви, че го познава като министър на правосъдието в кабинета на Борисов. "Чувах две изречения тогава от него: "Да, господин премиер", "Добре, господин премиер". Е този човек сега не може да бъде съдник на моите дела", заяви Цацаров.

Според Цацаров целта на неговото отстраняване се съдържа в думите: "Трябва да сложим наши хора в прокуратурата и КПКОНПИ". Само че тези структури така, както се замислят в момента, ще донесат повече вреда, отколкото полза", предупреди той. 

Водещи новини

Още новини