Декан вместо ректор подписала Калина Илиева

share

Бившата шефка на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева не само сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, но е се е подписала вместо декана и председателя на изпитната комисия в университета. Тя обаче не е съобразила, че в берлинското Професионално висше училище по техника и икономика парафът под свидетелството трябва да е на президента на университета – длъжност, аналогичната на българската “ректор”.

Всичко това става ясно от изготвена графологична експертиза по делото срещу Илиева. От Софийската районна прокуратура ще внесат обвинителен акт срещу нея до края на седмицата, съобщава "Монитор". Илиева ще отговаря пред Темида за изготвянето на дипломата менте, както и за използването на 4 документа с невярно съдържаниесъщо удостоверяващи ценза й.

Разследването приключи около 1,5 г., след като гръмна скандалът с Илиева. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 8 г. затвор. Ексшефката на фонда не е давала обяснения и не се признава за виновна. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас. След образуването на делото срещу нея на 30 ноември 2010 г., се разбра, че до последно е крила бременността си от земеделския министър Мирослав Найденов, като се е извинявала за отсъствието си от работа чрез болнични листове с друга диагноза.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на фонда я освободи от длъжност. По време на разследването полицията неуспешно се опита да открие оригинала на дипломата на Илиева. Експертите са работили върху копия от документа. Германските власти отказаха да я дадат на съд, тъй като тапията е използвана у нас. Трима специалисти от СДВР са категорични, че дипломата е менте. От Германия пък са пратили образци как би трябвало да изглеждат магистърските свидетелства от берлинския институт. Според обвинението Илиева е изготвила два варианта – на немски и английски. От кореспонденцията с Германия обаче става ясно, че там документът също е на двата езика, но в рамките на един екземпляр. Дипломата на 31-годишната дама е подпечатана с кръгъл печат на чуждестранния ВУЗ. В оригиналните бланки за магистърско свидетелство в университета обаче печатът се различава по размер, съдържание и разположение на щампования текст и елементи. Графолозите смятат още, че Илиева саморъчно положила парафи на председателя на изпитната комисия проф. Д-р Томас Симеон и декана на факултета проф. Д-р Бургхард Месер. От неустановен по делото човек Илиева получила и 4 фалшиви официални документа – академични справки за успешно положени изпити, завършен магистърски курс и изготвена и защитена дипломна работа. Комплектът не бил изготвен от посочените в него длъжностни лица. Мнимата авторка на академичната справка Катрин Хайнрих изобщо не е била служител в изпитната администрация. Жената работила в отдел “Допускане и записване на студенти” и нямала правомощия да подписва такива справки.

Според обвинението фалшивите документи са изготвени в периода 30 септември 2007 г. - 28 ноември 2007 г.

Водещи новини

Още новини