Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за Андон Миталов

Булфото
share

Главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) относно името на българския съдия Андон Миталов за участие в „сериозна корупция“.

Повод за това са множество запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия, се казва в официално съобщение на прокуратурата.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, се казва в официално изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Р. Помпео.

Припомняме, Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин.

През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

Очаква се ВСС да се произнесе по сигнала на Цацаров.

Цацаров даде на инспектората на ВСС съдия от спецсъда

Водещи новини

Още новини