Главният прокурор се отчете

Булфото
share

Това стана ясно от доклад на прокуратурата, представен от главния прокурор Борис Велчев пред депутатите от правната комисия.

Велчев заяви, че са били осъдени 80 000 лица, а броят на пострадалите е 95 000, от които 3000 малолетни. Осъдените лица през последните четири години устойчиво са около 50 000.

Велчев отсече, че 250 лица са осъдени за участие в организирани престъпни групи. Най-убедителен е ръстът за осъдени за злоупотреби с еврофондовете - 247 лица.

Устойчиво нараства цифрата и броят на осъдените за пране на пари – 29, миналата година не е имало осъдени. При данъчните престъпления броят на внесените актове е нараснал три пъти. Налице е ръст с около 11% на лицата, осъдени на лишаване от свобода.

От тези 50 000 души – над 10 000 присъди са били за лишаване от свобода.

Велчев посочи, че е висок ръст на назначените СРС-та - 98% са получили назначения. Увеличение с над 30% на исканията за СРС-та отчете главният прокурор. „СРС-та се превърнаха в един удобен способ за разследване, малко мързелив, но затова пък сигурен”, заяви Велчев.

Велчев заяви, че СДОТО – е структура, която е свръхнатоварена. Ние сме обречени – резултатите да идват с по-голямо закъснение, каза той.

Велчев отчете, че исканията за задържане под стража са 25% повече през 2010 г. 84% от тези искания са уважени. Той изрази принципно становище, че към мярката задържане под стража, трябва да се прибягва само и единствено, когато това е абсолютно наложително.

Относно прекратените по давност дела, което по думите му е бил един от най-срамните показатели, делата са 90 000 или с 50 000 по-малко в сравнение с предходната година.

Водещи новини

Още новини