Цачева: Отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, дава възможност на държавата да възстанови справедливостта (видео)

share

Гражданската конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност се разграничава от наказателното производство. Мотивите на законопроекта, който се предлага в Антикорупционния закон за гражданската конфискация, са да се преследва извършителя на престъпната дейност. Мотивите за това са, че е много трудно да се съберат достатъчно доказателства, за да се стигне до осъдителна присъда. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заседание на парламентарната правна комисия в дискусията по гласуването на първо четене на промените в Антикорупционния закон след тълкувателното решение на ВКС, предаде репортер на Novini.bg.

Отнемането на това имущество е и превенция и дава възможност на държавата да възстанови справедливостта, подчерта Цачева.

"Гражданската конфискация има възпираща роля. Основание за гражданско производство и предявяване на иск ще се предприема при установено несъответствие на сумата не по-малка от 20 000 лева, конфликт на интереси, административно нарушение, носещи облага над 50 000 лева, неподаване на декларация за имущество и интереси. Тези основания нямат никаква връзка с наказателното преследване и производство, изтъкна министърът на правосъдието.

Цецка Цачева добави, че подкрепят предложените промени.

 

Водещи новини

Още новини