Шефката на Агенцията по вписвания на прокурор

share

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., съобщава "24 часа".

В правосъдното министерство очакват да приключи вътрешният одит на агенцията, за да решат какво да предприемат срещу Николова. Най-вероятно обаче тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, съобщи вчера източник от правителството.

Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата.

Това обаче е абсолютно незаконно според наредба номер 2 от 5 ноември 2004 г., уточниха запознати с материята. Този документ определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. В чл. 11 от наредбата изрично се посочва, че "за изпълнителния директор и неговия заместник индивидуалният размер на месечното материално стимулиране се определя от министъра на правосъдието".

Проверката на вътрешния одит обаче е показала, че Виолета Николова е получавала ДМС към заплатата си по тази законна схема само от януари до юни 2011 г. За този период шефката на агенцията е прибрала 24 хиляди лева допълнително, като всеки месец бонусите й са били одобрявани с подписа на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова.

Проверка в счетоводните документи вече категорично е показала, че от юли до декември 2011 г. Николова не е пращала предложенията за собствените месечни надбавки за одобрение в Министерството на правосъдието. В последните 6 месеца на годината тя сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в арогантно противоречие с наредба номер 2 на агенцията, коментира източник, запознат с проверката.

Водещи новини

Още новини