Цацаров: Районният прокурор на Пазарджик подаде оставка заради документите на ДАНС (видео)

Булфото (архив)
share

Открити са четири документа. Веднага назначихме четири броя справки, като те установиха, че нито един от тях не е класифициран.

Това каза в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, след като бе изслушан на съвместното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС във връзка с намерените документи на ДАНС в къщата на Марин Рачев, кмет на Септември. "Това са явни документи, които съдържат информация за допуснати нарушения в хода на местните избори. От моя страна със заповед бе назначена незабавно комисия, която бе оглавена от Апелативния прокурор на град Пловдив. Комисията извърши проверка в Окръжна и в Районна прокуратура - Пазарджик. Комисията е проверила не само тези въпросни четири документа, но и абсолютно всички справки от териториалното звено на ДАНС, които са постъпвали в двете прокуратури", каза още той.

"Тези документи са били явни и са държани явно в деловодството като всички останали документи. Това е причината да не можем да установим на този етап дали копирането на тези документи е осъществено от съдебен служител, от технически сътрудник, от прокурор, но достатъчно ясно е, че копирането е било извършено в прокуратурата, което не е повод за гордост. Ръководителят на Районна прокуратура - Пазарджик Георги Кацаров пое отговрност и подаде оставка, която бе приета незабавно от Висшия съдебен съвет. Трябва да бъдем честни - отговорността за случая не е нито на МВР, нито на ДАНС, отговорността е изцяло на прокуратурата", категоричен беше Цацаров.

Водещи новини

Още новини