Пуснаха Заека от лудницата, отведоха го в Перник

share

Вторият заподозрян за убийството на Мирослава от Перник Марио Любенов-Заека изненадващо бе изведен от психиатричната болница "Св. Наум" на 4-и км в София и откаран в ареста, пише 24 часа

Той бе изпратен в клиниката с постановление на прокуратурата от 12 януари. По думите на шефа на лечебното заведение проф. Иван Миланов до 15 дни психиатрите трябваше да изготвят експертиза за състоянието му. Към 16,25 ч Марио бе изведен от пернишки полицаи. Бусът им го чакаше близо час, вероятно докато се подготвят документите.

Заека излезе брадясал, с шапка на главата. На въпрос на "24 часа" дали е участвал в убийството на Мирослава, той остана безмълвен. След това го вкараха в бус, заключиха решетката и потеглиха. Представители на психиатричната болница не бяха открити за коментар за отвеждането на Любенов.

Юристи предположиха, че изследването на Марио е приключило и затова той е откаран в ареста. Вчера никой не обясни какви са резултатите от изследването и дали според психиатрите Марио е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Час-два обаче след като бе откаран в Перник близки до разследването съобщиха, че Марио ще бъде задържан за 72 ч. В рамките на този срок вероятно ще му бъде повдигнато обвинение, но никой не съобщи за какво престъпление. Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че другият заподозрян за смъртта на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо е посочил Заека като физически извършител на убийството на момичето. Чочо, обаче се застреля при огледа в апартамента му и не е ясно дали разследващите разполагат с доказателства.

Източници от Перник, потвърдиха, че Заека е докаран за разпит в полицейския арест в града. Според информирани на него му е назначен служебен адвокат, защото никой от пернишките защитници не искал да се наеме с неговото дело. От местната полиция обаче не отговориха дали Заека е докаран само за разпит и ще бъде върнат в столичната клиника, или изследването му е приключило и той ще остане в ареста.

Юристи обаче са категорични, че няма как да бъде повдигнато обвинение на Марио, докато не приключи психиатричната му експертиза. Трябва да се докаже дали е разбирал свойството и значението на това, което е извършил. Освен това главният свидетел, който го е посочил за извършител на убийството - Стойчо, вече не е жив. "Необходими са категорични доказателства за това, че Марио е извършил престъплението, и тогава може да бъде повдигнато обвинение", поясниха прокурори.

Водещи новини

Още новини