Нона Караджова незаконно удължила концесията за добив на злато в Трън?

Булфото
share

Сдружение "Трън" е сезирало главния прокурор със сигнал за подпис на министър Нона Караджова 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър. Това съобщиха от сдружението и инициативния комитет "За запазване на община Трън като екологично чист регион".

С подписа й от 10.07.2009 година е продължен срокът на договора за търсене и проучване на злато в община Трън. Документът е трябвало да бъде парафиран преди 11-ти юли, тъй като действието на договора изтичало на следващия ден, а по това време министър бил Джевджет Чакъров, който според сдружението очевидно е отказал да подпише продължението. Нона Караджова е положила клетва като министър чак на 27.07.2009 година, или 17 дни по-късно от датата на нейният подпис, установили от сдружението след отправено заявление за достъп до обществена информация до Народното събрание. Оттам бил върнат отговор на сдружение "Трън", че Нона Караджова е избрана за министър на околната среда и водите с решение за избиране на Министерски съвет на Република България, прието от Народното събрание на 27.07.2009 г.

За констатациите са информирани и министърът на енергетиката, и министърът на околната среда и водите с искане процедурата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ "Трън", община Трън, по сключен договор от 12.07.2004 година между министъра на околната среда и фирма "Мартерн" ЕООД да бъде прекратена.

Водещи новини

Още новини