Дружество се отказа от добив на злато и сребро край Ивайловград

  • 13 януари 2022 14:05

  • 2858
  • 0
Дружество се отказа от добив на злато и сребро край Ивайловград
© pixabay
Слушай новината

Дружеството "Тинтява Експлорейшън" е оттеглило инвестиционно си предложение за добив и преработка на полимерни руди в находище "Розино", площ "Тинтява" в община Ивайловград, съобщават от РИОСВ - Хасково.

Внесеното през ноември м. г. предложение е предвиждало експлоатация на златно-сребърни руди на площ 621,81 хектара, тяхната флотация до концентрат и изграждане на хвостохранилище и съпътстваща инфраструктура.

Борислав Сандов: Тунел през Кресненското дефиле е най-добрият вариант за АМ "Струма"

Преценката на експертите по биоразнообразие към екоинспекцията е, че бъдещите дейности има вероятност да окажат отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони Родопи Източни и Бяла река.

Постъпили и възражения от "Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност", Сдружение "Балканика" и Коалиция "Да остане природа в България". Според него имало сериозна заплаха за опазваните в защитената зона местообитания. След молбата за оттеглянето на инвестиционното предложение РИОСВ-Хасково ще издаде решение за прекратяване на започналото административно производство по предложението.

Мая Йорданова
2858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини