Ръководителите на спецпрокуратурите искат увеличаване на щата

share

Ръководителите на двете спецпрокуратури - Борислав Сарафов и Светозар Костов, искат увеличаване на щата на двете звена. Очакванията им са, че в началото на следващата година, когато звената ще започнат работа, те да са дори с незапълнен щат.

Според Сарафов и Костов около 80 ще са делата, които от цялата страна ще започнат да постъпват плавно след 1 януари. Това ще са незапочнали в съда процеси, които вече ще са от компетенцията на спецсъда. Още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след приключването им. „Не очакваме камиони с дела на 3 януари”, коментира Костов, според когото е възможно първо през прокуратурата да минат мерки за неотклонение на задържани в дните около Нова година.

По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори - по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда, уточнява БТА. В ГДБОП вече има назначени специално обучени полицаи, които да работят по разкриването на престъпни групи.

Статистиката сочи, че делата, които ще са от компетенцията на спецобвинителите през 2012 г., през 2008 г. в цялата страна са били 135, през 2009 г. - 172, през 2010 г. - 209.

Водещи новини

Още новини