Осъдиха лекар на 1 г. затвор за смъртта на новородено бебе

share

Окръжният съд в Шумен осъди д-р Валентин Германов/41г./ на 1 г. затвор с тригодишен изпитателен срок за смъртта на новородено момченце, съобщава в. Труд.

Докторът трябва да плати и общо 24 000 лв. обезщетение на родителите Росица и Ивайло Андонови, които са кадрови военни. Съдия Нели Батанова призна медикът за виновен за немарливо изпълнение на задълженията и причиняване на смърт по непредпазливост. Бебето се задушило в утробата на майката, заради закъсняло решение за цезарово сечение и починало 33 часа след раждането.

Раждането станало на 28 октомври 2008 г., когато 23-годишната Росица била приета сутринта след нормална бременност. Изтекли околополдните й води, имала разкритие, но липсвали контракции и дежурният лекар казал на близките да купят таблетка "Простин". Поставили половината.

По обяд другият дежурен д-р Германов поставил още половин таблетка. Състоянието на родилката се влошило, тялото й тръпнело, коремът й се свивал, не чувствала бебето. След 15 ч. следобяд апаратурата отчела спад на сърдечните тонове на момченцето. След консулт с втори лекар било предприето секцио по спешност и в 15,55 ч. бебето било извадено. То не изплакало, но се родило живо. Имало забавена сърдечна дейност, не можело да диша самостоятелно и го поставили на апаратна вентилация. Починало на 30 октомври, когато родителите вече го били кръстили Емилиян.

Според аутопсията, причината за смъртта е задушване в утробата на майката. Експерти са категорични, че е на лице закъсняло родово решение.

Лекари, сестри и акушерки от родилно отделение обаче, обясниха пред съда, че апаратурата за проследяване на сърдечните тонове на бебето е била повредена. На моменти имало запис, на моменти лентата набирала.

Според съда, докторът е бил длъжен да следи непрекъснато тоновете на бебето и да вземе своевременно решение. Гинекологът не се призна за виновен. "Действал съм по всички правила, не е имало забавяне в действията ми. Свършил съм всичко правилно и на време", обяви той.

Семейството военни и вчера плака пред съда. Вече имат друго момченце на 1,4 г., което се родило във варненска болница. "Ние сме първите, които дръзват да съдят лекар за смъртта на бебе. Беше ни трудно, но трябва да има възмездие", каза Ивайло.

Водещи новини

Още новини