Съветът на Европа приема план за действие за независимост на съдебните системи

share

Министрите на правосъдието от цяла Европа дадоха своята подкрепа за нов план за действие на Съвета на Европа, посветен на съдебната независимост и безпристрастност. Планът ще е с действие до 2021 г. Това се случи на международна конференция в София, чийто съорганизатор е българското Министерство на правосъдието.

Форумът се провежда у нас, тъй като България председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Приветствия при откриването на конференцията отправиха министър-председателят Бойко Борисов, генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, който председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа и министърът на правосъдието на България Екатерина Захариева.

Поставените в плана за действие цели включват:

- Създаване на условия за гарантиран достъп до независим и безпристрастен съд

- Подобряване или създаване на юридически гаранции за независимост на съдебната власт и безпристрастност

- Засилване на независимостта на прокуратурата

- Опазване и укрепване на съдебната система в нейните отношения с изпълнителната и законодателната власт

- Изграждане на обществено доверие в съдебната система

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд благодари на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов за домакинството на конференцията. „Корупцията в съдебните зали нарушава върховенството на закона. Една-трета от страните-членки на Съвета на Европа все още не могат да гарантират нужното ниво на независимост на съда. Остават системни проблеми – в някои държави съдебната система е пропита с корупция и зависима от изпълнителната власт. Има държави, в които властта използва съдебните съвети за кадруване и влияние над съдебната система“, изтъкна Ягланд.

Водещи новини

Още новини