Прокуратурата в Търново разпореди спешно укрепване на 23 опасни моста

Булфото
share

Апелативната прокуратура във Велико Търново разпореди спешно да бъдат укрепени 23 опасни въжени мостове. Незабавните мерки са възложени на кметовете на общини.

„Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Инспектирани са въжените мостове в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе”, обясниха от Апелативната прокуратура в старата столица. Проверката е установила 23 съоръжения, които не неотговарят на техническите изисквания за безопасност, предаде "Труд".

На територията на област Велико Търново са изградени десет въжени моста. За пет от тях прокуратурата е намерила основание за намеса, заради лошото им техническо състояние, необезопасеност и риск за възникване на инциденти. Един от бродовете над река в болярския град е в аварийно състояние, достъпът до него е преустановен и е наложително премахването му.

Един мост е демонтиран, а останалите два са в добро техническо състояние и се ползват активно. На изискванията отговорят и мостовете край град Дебелец и в община Стражица.

Въженото съоръжение край село Каранци не се използва за преминаване на хора и на него е монтирана автоматична станция за измерване нивото на Янтра от Института за метрология и хидрология към БАН. Трите въжени моста на територията на община Златарица също са в аварийно състояние, намират се извън населените места и не са общинска собственост. За тях Районна прокуратура Елена е изготвила предложение до Областен управител Велико Търново и Басейнова дирекция за управление на водите за установяване собствеността им и предприемане на незабавни мерки за демонтирането им. Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове е установила проверката в Община Троян. Там има и най-много общо 22 брода. Само в Троян съоръженията са 6, три от които са в добро състояние.

В общината има още 16 въжени моста, които са с корозии и амортизирани части и се налага спешна проверка на конструкциите им.

Съоръженията в общините Априлци и Летница са годни и безопасни за експлоатация. До кмета на Тетеван пък е направено предложение, някои от мостовете да бъдат ремонтирани тази година, а до тогава да се поставят табели, указващи преминаване с повишено внимание. Необходим е ремонт на мост Плевенска област.

Опасност крие преминаването по два въжени моста в Русенския регион. Дървената обшивка на моста в село Беляново е прогнила, с отслабена носимоспособност, има корозия, на места заварките са скъсани. Той се ползва активно от живеещите в селата на двата бряга на река Янтра.

От Община Ценово е направено искане, за отпускане на финансови средства, но финансиране не е получено. Прокуратурата разпореди бродът да бъде обезопасен с преградни съоръжения и с предупредителни табели, недопускащи преминаването на хора. В област Габрово има само един въжен мост, който е в село Царева ливада, строен е преди повече от 50 г и няма данни за собствеността му.

Водещи новини

Още новини