Допуснато е закононарушение при вноса на ваксините, дарени от Турция, обявиха от ВАП (видео)

Gettyimages
share

Допуснато е закононарушение при вноса на ваксините, дарени от Турция.

Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура /ВАП/ Ася Петрова. Петрова посочи, че проверката на прокуратурата е констатирала, че ваксините не са разрешени за употреба. Тя уточни обаче, че сред констатациите на проверката не е дали те са опасни за здравето, защото такива изводи от прокуратурата не могат да правят.

От ВАП са дали указания на министъра на здравеопазването Петър Москов и на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ да вземат мерки да не допуснат употребата на ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим". Петрова добави, че от прокуратурата са получили отговор от ИАЛ и ще се ангажират със становище по него по-късно. В отговор на въпрос дали има съмнение за корупция Петрова каза единствено, че са отделени материали от преписката, които са изпратени до компетентната прокуратура.

Очаква се малко по-късно от Министерството на здравеопазването да дадат специална пресконференция по темата. По-рано днес министър Москов обяви, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания и стандарти за ползване на ЕС и България.

Водещи новини

Още новини