Кръстникът на имотната мафия по морето най - после на съд

share

Кръстникът на имотната мафия по морето - Здравко Донев-Капона, най-после застава пред Темида.

Очаква се делото да бъде насрочено за декември. В момента окръжният съдия Денчо Стоянов се запознава с материалите, събрани в над 80 тома, между които няколко със СРС-та.

Мегапроцесът става факт, след като години наред името на Капона ту влизаше в криминалните сводки, ту мистериозно изчезваше.

Така до 15 септември м.г., когато 39-годишният Здравко Донев бе арестуван в София. Успоредно с неговото задържане в Бургас бяха закопчани още трима съучастници в жилищните измами - 35-годишният Иларион Иванов-Чакала, Никола Киров-Швейка, на 64 г., и 55-годишният Петър Петров-Толума. По делото има още един подсъдим - Боян Митев, на 45 г., който в момента излежава друга присъда.

В продължение на година трима прокурори разследват дейността на организираната престъпна група, чийто лидер е Здравко Донев-Капона. Магистратите внесоха обвинителния акт в съда на 13 септември. Бандата на Капона се разследва за сделки със 7 имота в суперцентъра на Бургас.

Измамите са извършвани от октомври 2002 г. до февруари 2007 г. Срещу Капона са повдигнати още няколко обвинения - за документна измама в особено големи размери, документни престъпления и закана за убийство, уточниха от прокуратурата.

Дясната ръка на Донев - Иларион Иванов, е обвинен и в пране на пари, тъй като именно той препродавал спечелените с измама жилища.

Полицаи и прокурори са единодушни, че жилищните мафиоти са правели сериозни предварителни проучвания за собствениците на набелязаните имоти и едва след това са преминавали към конкретни действия.

Всеки от групата имал точно определена роля. Например по-възрастните Никола Киров и Петър Петров най-често се представяли за собственици на имотите с фалшиви лични карти при изповядване на сделките. За това получавали между 500 и 1000 лв.

Малко след арестите се разбра, че задържаният Петър Петров работел като охранител в училище от 12 години. Никола Киров пък получил инсулт преди задържането. В момента двамата са с мярка за неотклонение "домашен арест".

Въпреки неколкократните си опити да излязат на свобода под парична гаранция Здравко Донев и Иларион Иванов остават в ареста. В момента са преместени в бургаския затвор.

Най-често жилищните комбинатори избирали самотни възрастни хора или със слабост към алкохола. Сближавали се с пострадалите. Впоследствие някои от жертвите били подведени да подписват автентични документи, чрез които са изповядани сделките. Има обаче и няколко случая, в които жилищата са придобивани с фалшиви лични карти и нотариални актове, а след това ипотекирани в банка. Донев например отпуснал заем срещу висока лихва на своя позната. След като не успяла да се издължи, подписала запис на заповед, а Капона поискал да му прехвърли семейно жилище. Когато отказала, той поставил нея и съпруга й под принудителна охрана до удовлетворяване на вземането му.

В друг от случаите хората на Капона ипотекирали с фалшиви документи имот на ул. "Демокрация". Един ден нищо неподозиращият собственик А. Р. научил, че банката се кани да продаде имота му заради необслужване на кредит. Мъжът обаче не е теглил никакъв заем.

Така през ноември 2006 г. със снимката на Петър Петров и данните на А. Р. е изработена лична карта. След това машината се задвижва много бързо - представяйки се за А.Р., Петър Петров умишлено съдейства да се издаде следващият документ с невярно съдържание - нотариален акт за учредяване на договорна ипотека. Тя е за апартамента и магазина на А. Р. на ул. "Демокрация" в Бургас.

В схемата е включен и строителен предприемач. Той свидетелства, че е бил помолен от Капона да изтегли кредит вместо него, като използва ипотека на негов имот, но вписан на друго име. Така предприемачът получава официално 147 000 лв. от банка.

Бизнесменът обаче е категоричен, че не се е докосвал до парите. Те били получени директно от Донев. Договорката била Капона да се издължава директно на банката. Строителят разбрал, че нещо не е наред, когато го потърсили за невнесени суми.

Далече по-голям обаче бил шокът за А. Р. и близките му, когато съдебен изпълнител потропал на вратата им. След образуването на наказателно производство процедурата по отнемане на жилището е стопирана. Надеждата на собствениците е при осъдителна присъда сделката да бъде обявена за нищожна, а банката да си получи парите от измамниците.

Каква ще е съдбата на отнетите с измама имоти обаче, е въпрос с повишена трудност. В някои от случаите те вече са купени от трети лица - добросъвестни купувачи, признават магистрати.

Адвокатът на Здравко Донев - бургаският юрист Станко Кралев, отказа категорично коментар по делото.

Водещи новини

Още новини