Брокери на гласове ще метат улици като наказание

share

Въпреки желанието ни да приключим максимален брой дела от 15 септември до сега, са приключени само 16 наказателни производства за изборни нарушения от 100 образувани. Това каза зам.-главният прокурор на България Валери Първанов на брифинг в прокуратурата във връзка с изборите.

Три от тях са приключили със споразумение между обвиняемите и Прокуратурата. Изготвени са два обвинителни акта, които са внесени за разглеждане от съответния съд. В 11 случая прокурорът е прекратил досъдебното производство, тъй като събраните данните не са били достатъчни, обяви Първанов.

Той посочи, че наказанията за подобни престъпления не са особено високи – до една година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок, пробация или глоба. От досъдебните производства, завършили със споразумения – по дело в Свищов наказанието е 1 година и 6 месеца пробация и 100 часа безвъзмезден труд, в Ботевград споразумението е за 1 година пробация и 100 часа безвъзмезден обществено полезен труд и в Плевен - 1 година и 200 часа безвъзмезден обществен труд, добави Първанов.

Имахме законосъобразни избори от гледна точка на наказателното право, но сигналите през 2011 г. са били много повече в сравнение с минали години. Повече са делата за типични нарушения на изборния кодекс – каза Първанов.

Относно досъдебните производства Първанов посочи, че в Свищов са предложени 30 лв. на лице от града, за да гласува в полза на определен кандидат. В Ботевград две лица са предлагали на шест други лица по 20 лв., за да гласуват в полза на определен кандидат. В Плевен лице е дало по 15 лв. на две лица, за да гласуват в полза на определен кандидат.

Водещи новини

Още новини