Убиецът на Вероника: Не съм искал да извърша това престъпление, искам опрощение

Булфото
share

30 години затвор при първоначален строг режим поиска от съда прокукор Сани Попов за 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, който уби по особено жесток начин студентката Вероника, за да я ограби. 

Според обвинителя наказанието трябва да бъде постановено при превес на отежняващите вината обстоятелства, съобщи 24 часа. Ако делото не бе по реда на съкратеното съдебно следствие, бих предложил доживотен без право на замяна. Каквото и наказание да бъде наложено, то ще бъде малко, тъй като никой няма право да отнема живот, каза прокурорът.

Представителят на частните обвинители Лили Мацева също поиска 30 години. Според нея Здравков не е тръгнал във фаталния 28 февруари да си търси работа като строител с брадва в чантата, а да извърши престъпление и бидейки един ден на свобода, той щял да е потенциална опастност за всеки. 

Каквото и да кажа, е малко за хората. Съжалявам да ги погледна в очите. Не съм искал да извърша това престъпление. Искам опрощение от тези хора. Дайте ми тази присъда, която те пожелаха, но не бих могъл да върна времето назад, каза убиецът в последната си дума. Въпреки разкаянието той и служебният адвокат Кирил Станчев поискаха 20 години и възможност Здравков да се поправи в затвора.

Присъдата ще бъде произнесена в 11 часа във вторник.

Водещи новини

Още новини