Никола Николов поиска над 320 бона обезщетение от Цветелин Кънчев

share

Бившият директор на "Гражданската защита" Никола Николов поиска обезщетение от над 320 хиляди лева от лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и останалите двама подсъдими по делото за изнудване - Димо Станчев и Христо Върбанов.

Сумата е левовата равностойност на 160-те хиляди евро, които Николов е дал на тримата, за да не разпространят компрометиращи материали срещу него. Около два часа Николов обяснява пред съда защо е решил да даде парите, а не да сигнализира МВР.

Обяснението за решението му е страх, че той и семейството му ще пострадат. Репликата, която потиснала Николов и за която той многократно говори, обяснявайки защо е дал парите, е била произнесена от един от подсъдимите. Тя гласяла: "Имаш деца и жена". Със семейни пари и заеми, осигурени от децата му, Николов събира първата вноска от 150 хиляди евро, за да ги даде на Станчев, Кънчев и Върбанов. Те искат от него още десет хиляди лева, за да бъде убедено циганското мешере да не закача Николов и да забрави за компроматите.

Когато обаче тримата искат още сто хиляди лева, за да запазят дискретност и да осигурят спокойствието на Никола Николов, той отива в МВР и разказва, че е изнудван. Следва акция и арест, както и задържането на Христо Върбанов с белязани пет хиляди евро.

Николов твърди, че срещу него не е имало какво да бъде издадено като компромат и въпреки това се решил да даде парите, защото не вярвал, че животът му ще бъде опазен.

Семейството на бившия шеф на "Гражданска защита", както и бившият шеф на кабинет на Ахмед Доган, Мехмед Реджеп, са засега единствените други свидетели по делото.

Водещи новини

Още новини