Поет иска 250 евро на буква за краден текст

share

Млад поет внесе сигнал в Министерството на културата за откраднат свой стих в новия хит на фолкпевеца Иллиян "Обичам те, гадино".

Августин Господинов, който се изявява с творчески псевдоним Илиян Любомиров, е прати копие от жалбата си до Дирекция "Авторско право" и Комисията по култура и медии срещу "Пайнер медия груп", които са продуценти на песента. Претенциите му са за един ред от текста- "линията на живота ми е на ръката й". Той твърди, че неговото стихотворение е публикувано в книгата "Нощта е действие" на издателство "Жанет - 45" и е нарушен чл. 18, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права, както и на чл. 94, ал. 1 от същия закон.

Автор на текста на "Обичам те, гадино" е Мариета Ангелова, която стои и зад емблематичните хитове във фолка "Шампанско и сълзи" на Ивана, "Не тръгвайте с женени" на Галена, "Моето слабо място" на Преслава, "С цялата душа ви благодаря" на Глория и много други.

Тя е предоставила правата си на "Пайнер" и заради това поетът е предявил и финансови претенции към музикалната компания. Говорителят на фирмата Любомир Костадинов отказва да разкрие сумата, но сподели, че размерът клони приблизително към 250 евро на буква.

Директорът на "Авторско право" в Министерството на културата Георги Дамянов коментира, че казусът не може да бъде решен по административен път в тяхното ведомство, пише в. "Телеграф".

"Само съдът може да реши има ли кражба", добави експертът. "Линията на живота" обаче е засегната в текста на хита на Драгана Маркович и Даниел Джокич "Живот мой" още през 2007 г. На българската част от припева е преведен така: "Без тебе на дланта ми няма линия на живота и затова недей си тръгва". В сръбския оригинал линията на живота е лирическата героиня, докато в сегашния казус - е на ръката й.

Водещи новини

Още новини