Следователи и агенти на ДАНС на разпит заради ексминистър

Булфото
share

“Разпнахме трима!”. Всички помнят тази прочута реплика на прокурора Роман Василев след зрелищния ареста на бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

И днес бивши прокурори, следователи, служители на ДАНС и ГДБОП, бивши шефове в МВР са категорични, че са имали всички основания да постъпят така с тази тройка. Да, но сега ще ги викат за обяснения във Върховна касационна прокуратура (ВКС), след като преди два дни Върховният касационен съд окончателно оправда тримата по обвинение в даване на 20 000 евро на следователя Петьо Петров, пише "24 часа".

В мотивите си съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Юрий Кръстев написаха, че делото е “емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на следователя Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение”.

Веднага след решението следователят Петьо Петров помоли да бъде освободен като шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура и поиска проверка.

Той няма да е на работа до приключване на проверката за неговите действия по случая “Цонев”, казаха запознати. “Има време за говорене и има време за мълчание. Сега е време за мълчание”, лаконично каза пред “24 часа” Петьо Петров вчера.

“До края на седмицата ще се структурира екипът, който ще проверява случая”, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. От проверката зависи ще има ли ново дело по случая.

Арестът на Николай Цонев се запомни с репликите на Роман Василев “разпнахме трима” и “Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление... корупционно... Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник - долу на земята, на колене!”.

Висшите прокурори ще проверяват и документи, сред които докладна записка от Петров, че му е предлаган подкуп.

Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани на 1 април 2010 г. В 11,30 ч на бул. “Патриарх Евтимий” 54 спецполицаи атакуваха кантората на нотариус Антония Попова, която е съпруга на Тенчо Попов. По това време там е и следователят Петров, който дошъл за парите. По същото време в дома си в столичния кв. “Гоце Делчев” е задържан съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

Николай Цонев пък е закопчан, докато е на процедури във Военната болница. Ден по-рано той е опериран в УНГ клиниката.

Тримата са обвинени, че са предлагали 60 000 евро на следователя, за да провали разследване срещу Цонев.
Според казаното тогава операцията стартирала три седмици по-рано.

Петров подал сигнал, че му предлагат рушвет, за да потули разследване за афера в МО, което се водело от края на 2009 г. То било за сключване на неизгоден договор за изграждане на оптична мрежа “Странджа 2” в цялата страна. Сделката била за 120 млн. лв. Експерти заключили, че системата е абсолютно ненужна и скъпа. Бившият министър Цонев не е бил обвинен.

Според прокуратурата Цонев помолил своя приятел Тенчо Попов да намери връзки, за да се потули делото. Попов, който е родом от Хасково и е женен за сестрата на съдия Петър Сантиров, потърсил магистрата, за да решат проблема. Когато се разбрало кой води делото, Сантиров казал, че познава добре следователя. В обясненията си в съда Петър Сантиров потвърди, че преди 1 април 2010 г. с Петьо Петров били приятели.

Първоначално преговорите били за 60 000 евро, като 20 хил. лв. от тях били за експертите, които да изготвят фалшиви заключения, че Цонев няма вина. По-късно сумите били свалени.

Сантиров и Петров се срещнали няколко пъти в кафенета в кв. “Гоце Делчев”, където живеят двамата, и в Съдебната палата. Имали и няколко телефонни разговора. Сантиров търсил Петров на 16 февруари 2010 г. и на 15 март 2010 г., а Петров съдията – на 26 март 2010 г.

“Същественото е не кой, кого и кога е избирал, а какво е било съдържанието на разговорите”, посочват върховните съдии.
Те отбелязват, че от записаните със СРС разговори между 17 март и 1 април 2010 г. по “недвусмислен начин става ясно, че до срещите нито един от тримата - Цонев, Попов и Сантиров, не е знаел, нито е проявявал интерес към делото “Странджа 2”.

“Затова не може да се смята, че всеки един от тях е имал намерение или нагласа да въздейства за благоприятното разрешаване на делото в полза на Цонев”, казват съдиите.

Те пишат още, че от записите със СРС ставало ясно тъкмо обратното. “Петьо Петров последователно и упорито в изпълнение на предварително разработен план как да протичат срещите от служители от МВР и ДАНС е насочвал разговора към делото и към подкупа.

След решението на Върховния съд неясна остава бъдещата съдба на парите.

В обясненията си пред Софийския градски съд Тенчо Попов каза, че всъщност е дал на Петров плик със стари, неденоминирани левове от колекцията си, защото искал да го унизи за алчността му.

Когато делото се гледа в Софийския градски съд, съдията Иван Коев отвори плик с 20 000 евро в банкноти от по 200 евро, някои от тях чисто нови. Тогава той ги показа и на публиката в залата.

Вероятно парите ще бъдат конфискувани в полза на държавата, защото са ничии, прогнозират юристи.

Водещи новини

Още новини