Цацаров: Нито Лозан Панов, нито Павлина Панова са гнили ябълки

Булфото
share

Наболели теми от света на прокуратурата коментира в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обясни защо Цветан Цветанов е невинен, по думите му, „простичко и ясно“.
„Месец ноември 2013 МВР внася в МС нов закон за МВР. МС приема този закон без нито една забележка. На 19 юни 2014 г. този закон е факт. Дяволът е в детайлите. Дяволът е в детайлите на този закон. Там се предвижда, че ред престъпления, сред които това, в което са обвинени бившите директори на СДОТО, са престъпления само ако са извършени по време на война, военно положение или мисия в чужбина. Отпадането на тяхната отговорност води до отпадането на неговата отговорност. Въпросът защо е приет такъв законопроект не към мен“, посочи той.

На въпрос дали Цветанов наистина е подслушвал, обвинител номер 1 посочи: „Аз вярвам, че доказателствата, които разследващите прокурори са събрали отразяват действителното положение“.

За аферата „Костинброд“ главният прокурор бе категоричен: „Какво сме проследили, какво сме видели, няма как да ви кажа“.

Относно мистерията къде е Христо Бисеров Цацаров бе категоричен: „Бисеров отива на съд, това е. Тези спекулации за Бисеров трябва да спрат“.

Сотир Цацаров обаче подчерта, че не може да каже къде е соченият за кокаинов крал Евелин Банев – Брендо.
„Наложена му е най-леката мярка от Апелативния съд -подписка. По действащия наказателен закон, подписката не изисква никакво подписване. Максимумът, който прокуратурата може да направи е да протестира наказателната процедура, каквото е направила. Казусът „Брендо“ е в ръцете на Софийския апелативен съд. Няма да променим нищо, докато не променим закона“, заяви Цацаров.

На въпрос какво би казал на майките на децата, коти са под земята, а убийците им им пращат съобщения по Скайп, Цацаров отбеляза: „Аз и моите колеги ще предложим експертни решения. Това безумие трябва да спре или поне да бъде отсечено докъдето е било“.

Главният прокурор обясни и защо се бави екстрадицията на Цветан Васиелв:
„Делото за екстрадиция в Белград не е започнало, защото в цяла Сърбия имаше стачка на адвокатите. Според това, което зная последно, е постигнато споразумение, но какво ще се случи с Василев зависи от съда в Белград и тамошния министър на правосъдието“.

Относно избрания преди два дни нов председател на Висшия касационен съд Лозан Панов Сотир Цацаров коментира: „Изборът беше доста силно състезание между двама силни кандидати. Защо не е компрометиращо да гласуваш за парламент с дистанционна машинка, а е вредно избирайки председател на ВКС? Не беше избран кандидатът, който някой хареса, който някой посочваше. Нито Лозан Панов, нито Павлина Панова са гнили ябълки“.

Водещи новини

Още новини