Тръгна делото срещу Белия

share

В Шуменския окръжен съд започна дело по едно от най-тежките обвинения - умишлено убийство по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Подсъдим е 49-годишният Иван Горчов Григоров с прякор Белия от Нови пазар.


Това е едно от най-зверските убийства в региона, твърди БНР.  Драмата се е разиграла в село Сечище на 3 януари в дома на местен фермер, където жертвата – Филип Филип, на 45 години, се грижел за животните. Иначе Филип е от село Невша.


Иван Григоров си призна пред съда за престъплението, но заяви, че не е умишлено. Затова не се съгласи съдебното следствие да се проведе по съкратеното производство, въпреки че при тези признания и обстоятелства се очакваше точно това. Григоров даде обяснения пред съда за случилото се, беше прочетен и обвинителният акт. Във фаталния ден цял ден Филип и Иван яли и пили, както той се изрази – празник е, хората ни даваха вино и ракия. Свадата между двамата започнала още докато пояли телетата, тогава Филип ударил приятеля си с един от синджирите на животните, твърди Иван. След като свършили работата, запоят продължил в стаята на Филип, а с него и скандалът. Според обвинителния акт и медицинските експертизи, левият крак на Филев е вързан за леглото с кожен колан, и така жертвата е удряна със сопа. Има 29 рани по главата. Съдебните лекари са констатирали над 20 удара по цялото тяло и главата, органите буквално са били смлени, а краката - натрошени. Имало е и прободни рани с нож над 20 удара по крайниците и 50 в гръдната област. Смъртта е настъпила от черепно-мозъчна травма. Приживе обаче е имало и блудство, а диянието е извършено и с въпросната сопа. Иван Григоров прекарал нощта, спейки до жертвата си. Сутринта фермерът отишъл да събуди работника си, защото закъснявал, и срещнал Иван, който изфъфлил: „Аз го оформих, ама ще стане, ще стане той”. Човекът се натъкнал на ужасяващата гледка и подал сигнал в полицията. А Иван, с кървави ръце и дрехи, обиколил селото да търси цигари. Измил си ръцете у свои познати.


По време на мерките за неотклонение той беше заявил – аз и друг път съм го бил и винаги се е оправял. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Може би с надеждата да се намали присъдата днес Григоров твърдеше, че не е умишлено, и че Филев също му посегнал с нож и сопа. Психиатричната експертиза показва, че Григоров има враждебно и агресивно отношение към околните и противоположния пол, шизоидни и асоциални отклонения, но е разбирал значението на постъпките си и няма данни да е действал в състояние на афект. Братът на починалия поиска 200 000 лв. кръвнина и искът беше приет за съвместно разглеждане. Разпитът на свидетелите започва на 15 ноември, за когато бе отложено делото.

Водещи новини

Още новини