Прокуратурата: Голяма човешка грешка е най-вероятната причина за взрива

Булфото
share

Работната версия за инцидента в с. Горни Лом, при който бяха взривени два цеха за боеприпаси, е голяма човешка грешка, на много хора.

Това обяви на пресконференция в Горни Лом окръжният прокурор Маруся Илиева след направения първи оглед на мястото на инцидента. В брифинга участва и Андрей Цветанов, ръководител на отдел в Националната следствена служба. Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти. Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди експлозията. Взети са показания и от направилите снимки от безпилотния самолет. Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка". От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите. В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари, каза още Илиева.

При огледа на завода в Горни Лом е намерен биологичен материал от телата на загиналите, стана ясно още от пресконференцията. На място в района са образувани 4 кратера с ширина около 6м и дълбочина около половин метър. Взети са всички мерки за сигурност на експертите, които извършват огледа на място, увери Андрей Цветанов. Той обясни, че взривът в злополучния ден е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко се е стопило. Категорично бяха отхвърлени съмненията за шансове за ранени и в последствие починали хора в завода.

На пресконференцията стана ясно още, че се работи по всички възможни версии за причини на взрива. Все още целия завод е опасен, защото има складове, пълни с боеприпаси. Окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева заяви, че преди да приключи огледа на място, няма да бъде назначена експертиза заяви. Категорично ще се установи какво точно се е случило, заяви Андрей Цветанов. 

Водещи новини

Още новини