Работници от завода в Горни Лом: Ръководството ни оказваше натиск

  • 03 октомври 2014 17:50

  • 5567
  • 6
Работници от завода в Горни Лом: Ръководството ни оказваше натиск
©

Условията не са толкова добри. Напоследък се създаде голямо напрежение от ръководството на фирмата. Искаха да работим по-бързо. В едно такова предприятие не трябва да има норми и нощни смени. Ние имахме норма 100 мини. Дават се и нощни смени.

Това казаха в предаването "Лице в лице" по БТВ работници от гръмналия завод в Горни лом. Голямото количество взривен материал, което беше в завода също е спомогнало за експлозията. Липсват и складове. От КОС идваха хора и проверяваха. От Инспекцията по труда също ни посещаваха. Ние сме се оплаквали, но не знаме какви мерки са предприети, казаха още хората.

Гост в студиото беше и Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна дирекция по труда. Последната инспекция на завода е била през август месец. В трудовото законодателство няма категорична забрана за норми и нощен труд. В завода не е имало забавяне на заплатите. Ние не можем да кажем какви да бъдат заплатите. Те наистина са много ниски, но са над минималната работна заплата, каза още тя. Неправилното складиране на боеприпасите е едно от нарушенията. Това говори за две неща. Липсата на достатъчно складово пространство и количества вероятно над допустимите, които могат да бъдат съхранявани в това предприятие, допълни Михайлова.

Август беше последна самостоятелна проверка. Имаме проверка, извършена и през септември, няколко дена преди станалата проверка, която е по инициатива на служба КОС към МВР, която е още в процедура, не е приключило административното производство по нея. Но тази проверка е установила неизпълнението на три предписания от предишната проверка – неизградена вентилация в един от цеховете, който е за преработка на взривно вещество; другото неизпълнено предписание е отново складиране на боеприпаси пред входа на цех; и не е извършен ремонт на покрива на сграда, което е било установено. Последната проверка, която все още не е приключила, е установила и нещо не по-малко притесняващо. Четирима от работниците не притежават необходимата правоспособност да изпълняват този вид работа. В контрола наше предложение е да участва и Министерството на отбраната, което преди около 10 години утилизираше боеприпасите. Те би следвало поне да се включат в контрола, каза още Румяна Михайлова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5567 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.10.04 | 20:31

6
Европа и САЩ унищожиха икономиката ни ! Създадоха огромна безработица ! 2 милиона млади българи емигрираха ! Настъпи геноцид и съвременни роби българи работят при жалки условия и за жалки доходи ! А наши предатели като Борисов подповагат това ! Затова само АТАКА и СИДЕРОВ !

2014.10.04 | 14:28

1
Алчните ни сънародници я ограбиха за стотинки,никой не ти е виновен.Същите,които управляваха преди,управляват и сега.
БЪЛГАРИН

2014.10.04 | 20:30

5
Тази дейност трябва да се извършва изцяло под контрола на държавата. Най-добре е утилизацията на боеприпаси да се повери на онези хрантутници - военните,които и без това нищо смислено не вършат. Поне да си заработват заплатите,които са в пъти по-големи от тези на клетите хора,загинали в трагедията.

2014.10.04 | 20:30

4
Не е това проблема ами че няма контрол и тези съдии които са отменили наказанията сега трябва да им се забрани да работят.Просто си има закони но в БГ никой не ги спазва защото всеки си плаща на някой да си затвори очите и ги интересува само парите и печалбата.

2014.10.04 | 14:29

3
Ей , тиквочи , герберасти прости ! Всички в колона начело с ТИКВАТА ПРОСТА отивайте на ВРАБЧА да ви дадем по една книжка ПЛАНЪТ СИДЕРОВ и История на славянството ! Да ги научите наизуст ! Може да ви влезе нещо полезно в празните ви кратуни вместо в гъзовете ви ! САМО АТАКА ! ВОЛЕН - МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ !

2014.10.04 | 14:28

2
Българина така е устроен че му е нужен строг контрол и сопата да го удря през ръцете иначе с каквато и дейност да се захване все хитрува и все бяга по ръба а от като е дошла тази демокрация съвсем се разпаса.

Добави коментар

Водещи новини