Връчиха антинаграда на прокуратурата

share

Прокуратурата ни получи антинаградата "Катинар" на програма "Достъп до Информация" (ПДИ) за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите, съобщиха от Програма "Достъп до Информация".

ПДИ връчи годишни награди в шест категории за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Антинаградата за прокуратурата се присъжда за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа, отбелязват от ПДИ.

Конкретни примери за това са отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела, да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна (макар един от тях да е публикуван в интернет), отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна.

В категорията "Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация" антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на Министерство на труда и социалната политика за практиката им, когато предоставят информация по електронна поща да искат от заявителите да се явят на място в министерството, за да подпишат протокол, и едва след това да получат информацията по мейл.

Награда „Златен ключ” за гражданин, най-активно използвал правото си на информация се присъжда на Борис Рангелов, студент в СУ – за систематично и последователно упражняване на правото на достъп до информация от висок обществен интерес. През годината, благодарение на търсенето на Рангелов, са разкрити данни относно разходите направени от Министерство на вътрешните работи по опазване на обществения ред по време на гражданските протести в периода юни 2013 – юли 2014 г.

Грамота получава и Министерството на вътрешните работи при служебното правителство. Само за няколко седмици МВР под ръководството на служебния министър направи сериозни стъпки за подобряване прозрачността на министерството.

Водещи новини

Още новини