Гледат делото срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов днес

Булфото
share

Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившия директор на БДЖ Христо Монов за сключени неизгодни сделки със спални вагони.

Според прокуратурата – на 19 ноември 2008 г, в качеството му на длъжностно лице – изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, Христо Монов не е положил достатъчно грижи при ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество.

През ноември 2009 г. Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение и привлече в качеството на обвиняем бившия директор на БДЖ – Христо Монов.

Според обвинението – нарушение на разпоредби от Устава на БДЖ, Монов е сключил договор с фирма "АРВЕКС" АД - Швейцария за покупко-продажба на до 30 броя спални вагони, на цена по-висока от пазарната цена, съгласно заключението на експертизата. От това са последвали значителни щети в особено големи размери, както и значителна вреда за фирма „БДЖ" ЕАД в размер на 9 990 000 евро, като случаят е определен за особено тежък.

Разликата между продажната цена на един спален вагон в размер на 550 000 евро и реалната им цена, определена с експертиза, е в размер на 217 000 евро. Размерът на щетите е резултат от разликата между пазарната стойност на придобитото имущество – 6 124 994. 58 лв. и цената по договора – 32 271 195 лв.

През април т.г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу Монов. На него бе наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв.

Началото на заседанието е от 9.30 часа.

Водещи новини

Още новини