ВСС понижи бившият председател на Съюза на съдиите в България

Булфото
share

ВСС понижи бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова в Софийски районен съд. Наложеното наказание бе по-тежко от предложеното от дисциплинарния състав. Първоначално беше поискано да й бъде намалена заплатата с 25%, но да запази позицията си в Софийския градски съд, предаде "Mediapool".

Съдия Тодорова смята да обжалва пред Върховния административен съд това решение, защото ВСС изобщо е нямал право да я наказва. Тя напомни, че новото й наказание е наложено за две дела, за които вече е била санкционира от предишния състав на ВСС.

Освен това е изтекъл и давностният срок за налагане на новото наказание.

С днешното решение на ВСС Мирослава Тодорова се превърна в един от най-наказваните съдии в системата и ще трябва да правораздава за срок от 2 години от най-ниското ниво в системата. До днешното решение на ВСС Тодорова правораздаваше в Софийския градски съд.

Уволнението на съдия Тодорова бе коментирано широко като класически пример за политическа саморазправа, инспирирана от тогавашните управляващи от ГЕРБ. Това си личи и от мотивите на ВАС по нейното дело, с които остро се критикува дисциплинарната практика на съдебния съвет. Европейската комисия също не остана безучастна и обвини ГЕРБ за недопустима намеса в делата на съдебната власт.

Сегашният ВСС изглежда продължава практиката на своите предшественици. Преди две седмици саморазправата започна с техния колега и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски, който бе уволнен дисциплинарно от съвета.

При гласуването за налагането на наказание на съдия Мирослава Тодорова таблото с гласувалите членове е било изключено.

Водещи новини

Още новини