Затворът за цигара марихуана се връща в новия НК

Булфото
share

Ако новият Наказателен кодекс (НК) влезе в сила, всеки, който бъде хванат да пуши или притежава дори една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 години. За новата изненада в спорния проект алармираха неправителствени организации, пише вестник "Сега".

Отпада възможността маловажните случаи да се наказват с глоба, както е в действащия НК, обясни Васил Харалампиев от сдружение "Рестарт". Проблемът, известен като "еднократна доза" или "една цигара марихуана", стои от години. Той намери някакво решение, след като в текстовете за наркотиците в НК беше вкарана специална алинея, която предвижда в маловажни случаи да има само глоба до хиляда лева. За такъв случай се приема залавянето с наркотик за собствена употреба.

В предлагания от Министерството на правосъдието и приет от правителството проект за нов НК, който вече бе вкаран за обсъждане в парламента, тази възможност липсва. Там е предвиден общ текст без изключения за маловажни случаи или малки количества. Той гласи, че "който в нарушение на установени правила придобива, държи или получава наркотично вещество или аналог на наркотично вещество" се наказва от 1 до 6 години затвор.

Водещи новини

Още новини