Прокуратурата започва открита дискусия за реформи

share

Прокуратурата ще започне открита дискусия за продължаване на реформирането си. Така те отговориха на констатациите в доклада на Европейската комисия. Очаква се обсъжданията да започнат от февруари, пише "inews.bg".

"Ръководството на прокуратурата счита, че публикуваният днес доклад на Европейската комисия, по Механизма за сътрудничество и проверка, е обективен и съдържа точни констатации както за постигнатия напредък, така и за очевидните слабости и негативи", обявиха от пресслужбата на обвинението.

По отношение на прокуратурата са налице и позитивни оценки. Посочено е, че приложеният досега управленски подход в държавното обвинение не само идентифицира проблемите, но дава и конкретни решения за преодоляването им. Нещо повече – приема се, че подобен подход следва да се приложи и в рамките на цялостна Стратегия за съдебна реформа.

Отбелязано е създаването на специализирано звено между прокуратурата и ДАНС за разследване на престъпления, извършени от магистрати, отчетен е и ефектът от създаването и функционирането на специализирани екипи и звена между прокуратурата и ДАНС за противодействие на корупцията, контрабандата и финансовата престъпност.

Наред с положителните оценки, Европейската комисия обективно посочва и съществуващите слабости, сред които – недостатъчни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, липса на достатъчно съвместни инициативи между ВСС и прокуратурата, както и проблеми в работата на специализираните органи на съдебната власт.

Водещи новини

Още новини