Прокуратурата обвини двама лекари за смърт на пациентка

Булфото
share

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу двама лекари за лекарска грешка, вследствие на която е причинена смърт на пациент, съобщи прокурор Галин Гаврилов, говорител на прокуратурата.

Това е престъпление по чл. 123 от НК, както случая с Манчо Гълъбов, за професионална непредпазливост, или лекарска грешка. Законът гласи, че който причини другиму смърт по непредпазливост, в резултат на незнание, или немарливост при изпълняване на регламентирана дейност, представляваща източник на опасност, се наказва. Случаят сега е от 2009 година.

Обвинени са лекарите д-р Борис Кузманов и д-р Христо Кунчев, причинили смъртта на пациентка - 77-годишната Елена Венкова. Тя е получила перитонит след гинекологична операция и е починала, тъй като не е била наблюдавана след интервенцията. Назначените две съдебно-медицински експертизи потвърждават, че е една от причините за смъртта на възрастната жена е забавеното оперативно лечение.

Разследването по такива случаи е продължително, тъй като е необходимо да се изготвят експертизи, които се правят извън Пловдив, каза Гаврилов. Целта е да се избегне вмешателство на местна основа, добави той. Има и други случаи на смърт след лекарска грешка, или немарливост. Самият аз като наблюдаващ прокурор съм се произнасял по два такива случая миналата година, каза Гаврилов. В единия от тях е ставало дума за причинена смърт на родилка. По думите му, в прокуратурата в Пловдив постоянно постъпват жалби срещу лекари.

Прокуратурата в Пловдив почти е получила документацията във връзка с нашумелия случай с Манчо Гълъбов. Съпругата му е донесла всичко и е дала обяснения. Тепърва прокуратурата ще разследва случая и чак тогава ще се произнесе.

Водещи новини

Още новини