Четин Казак: Веселина Тенева не е решавала сама за Ахмед Доган

share

Считаме, че Веселина Тенева има необходимите качества и възможности да вземе този отговорен пост.

Това каза пред БНР Четин Казак, депутат от ДПС и председател на Комисията по правни въпроси към Народното събрание по повод предложението на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. Самият Казак не я познава. „Не е редно да се разкрива цялата вътрешна процедура между двете политически сили”, каза той в отговор на въпроса кой предложи Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. „В търсенето на подходящи кандидатури се спряхме на нейната, заедно с колегите от Коалиция за България, след като се запознахме с професионалния път, който е изминала и компетентностите, които е придобила през годините”.

Според депутата, срокът определен на 18 декември за избор на съдебен инспектор от 9 дена, от които реално 3 работни, е напълно достатъчен за повдигане на кандидатури, тъй като те могат да се подготвят и през почивните дни. „В крайна сметка сме се спрели на тази кандидатура”, каза още Четин Казак. Депутатът заяви, че въпреки кратките срокове за издигане на кандидати, процедурата по цялостния избор „в никакъв случай няма да се претупа”. „За мен процедурата на този етап върви по абсолютно безупречен начин по своя път. Предстоят следващите етапи: кандидатът на представи своята концепция; да попълни и представи имотна декларация по образец; да бъде изслушана в Комисията по правни въпроси и след това да се вземе окончателното решение. Междувременно тя ще бъде изслушана и от етичната комисия към ВСС”, добави Четин Казак.

На въпрос дали се смущава от фактите, изнесени за Веселина Тенева, Четин Казак каза, че няма нищо подозрително около повдигнатия кандидат въпреки изнесените данни, като „на повдигнатите въпроси и съмнения ще бъде даден цялостен отговор от самия кандидат”. Относно познанството на Веселина Тенева с Ахмед Доган, Казак обясни, че не тя еднолично, а петчленен състав на Върховния административен съд е взел решение да оправдае почетния лидер на ДПС по делото за „Цанков камък. „Единодушно становище на съдиите е постановило това решения, така че аз не виждам тук някаква персонална роля на г-жа Тенева”, каза депутатът. „Всички политически сили трябва да загърбят стремежите непрекъснато да търсят компромати”, призова той.

Водещи новини

Още новини