Евгени Диков оглави Националната следствена служба, обеща да не е ликвидатор (обновена+снимки)

Булфото
share

Висшият съдебен съвет /ВСС/ избра Евгени Диков за директор на Националната следствена служба.

От присъствалите 24 души, на заседанието на Съвета за него гласуваха 23, а един се въздържа. Диков беше единствената кандидатура за поста.

До избор на нов директор на НСлС се стигна, след като досегашният Бойко Найденов подаде оставка през ноември.

Диков бе предложен за директор на следствието през първата половина на миналия месец от петима от членовете на съвета - главния прокурор Сотир Цацаров, Румен Георгиев, Румен Боев, Юлия Ковачева и Галя Карагьозова.

Макар в следствието да има случай, при който следовател да е получил за осем години едно дело, новият директор на службата  обеща да не се превръща в неин ликвидатор. Евгени Диков, когото Висшият съдебен съвет избра за директор на Националното следствие, обеща и до няколко дни да са готови резултатите от ревизията, започнала в службата.

Евгени Диков отчете още, че средно в страната един следовател приключва по половин дело на година, за това било  нужно окръжните следствени служби да работят по-активно. Заместниците си Евгени Диков ще избере от колегите си в следствието, но те няма да са такива, на които предстои пенсиониране в близките месеци.

Новият директор на следствието изрази надежда да има законови промени, с които да се сложи край на необоснованите  разходи и работата по нецелесъобразни дела. Като пример за такъв случай той посочи наказателно дело, по което е свидетелствал и  което касае наследена от него гора. Така по разследването за незаконна сеч, чиято дървесина е оценена на 80 лв. са платени  около 250 лв. за експертизи. Необходима е нова визия на Наказателния кодекс и по леките престъпления да не бъдат назначавани експертизи и те да продължават с месеци, а да приключват с глоба за извършителя.

 

Водещи новини

Още новини