Разследват последното обгазяване на Димитровград

share

Досъдебно производство е образувано по повод последното мощно обгазяване на Димитровград. Производството е срещу неизвестен извършител.

До образуването му се стигна, след като районната прокуратура в Димитровград се самосезира и възложи да се извърши съвместна проверка на случая. След приключването й обвинителите образуват производство за престъпление против народното здраве и против околната среда.

Предстои да се извърши комплексна експертиза, като основната задача е да се установи дали и до каква степен е било застрашено здравето на димитровградчани.

Мощното обгазяване на съседния град се случи в средата на септември месец. Нивото на серен диоксид във въздуха скочи рязко от 100 на 960,03 микрограма на кубичен метър въздух в рамките на само един час. Потвърди се, че то се дължи на изпусканите емисии от ТЕЦ Марица 3. Изключително високата стойност и повишаването й за кратко време е изненадала и специалистите от централата, които дори са обходили района да търсят пожар или друг локален източник, който би могъл да замърси в такава степен. Образуваното по случая производство е по чл. 352, а от Наказателния кодекс.

Водещи новини

Още новини