Бивш топсъдия може да търка наровете 6 г. заради фалшификация

share

Бившият шеф на Апелативния съд в Бургас Атанас Вълков да лежи 6 г. в затвора, поиска Софийската градска прокуратура. Той е подсъдим по обвинения за документни престъпления, престъпления по служба и пране на пари.

Магистратът беше арестуван на 31 март 2011 г. при опит да продаде 12 дка в Несебър за 2,2 млн. лв. на спецполицаи, представящи се за купувачи. Според обвинението преди това майка му Руска придобила земята от хора, които дори не знаят, че са собственици на имота. Вълков е обвинен в подправянето на документи, за което използвал пишеща машина и чай, за да ги състари, и компютърна програма „Фотошоп”, за да ги подпечата. Освен това е обвинен и че като съдия е гледал дело по жалба на свой вуйчо, въпреки че няма това право.

Държавното обвинение пледира вчера, че престъпленията са с висока степен на обществена опасност, защото бившият съдия е съзнавал какво прави. Шестте години затвор, които прокуратурата поиска, са общо наказание по трите обвинения, както и да плати глоба от 10 000 лв. и лишаване от правото да бъде съдия 3 г. Очаква се днес Софийският градски съд да произнесе присъдата.

Водещи новини

Още новини