Съдът се произнася до месец по жалба на Цветанов срещу подписана от него наредба

Булфото
share

Софийският административен съд ще се произнесе до месец по жалбата на Цветан Цветанов срещу наредба, подписана от самия него, докато беше вътрешен министър, съобщи БНР. Става дума за задължителната криминална регистрация на всички лица с повдигнати обвинения.

След като беше обвинен за незаконното подслушване в МВР и за възпрепятстване на правосъдието, Цветан Цветанов по силата на своята наредба трябваше да отиде, за да му бъдат снети отпечатъците. Той отказа и беше глобен. Сега обжалва именно тази глоба. Според адвоката му Тервел Георгиев, наредбата противоречи на Закона за МВР и на Конституцията, а регистрацията трябва да е селективна, тоест да не важи за лица с едно обвинение и с чисто съдебно минало.

На въпрос - така ли е било четено законодателството и докато Цветан Цветанов беше вътрешен министър, Георгиев отговори: "Какво е правило Министерството на вътрешните работи - аз не мога да отговарям за това. Възможно е то да е нарушавало закона многократно в аналогични случаи. Не виждам нищо абсурдно. Това му отнема правото да подаде жалба срещу един административен акт ли? Не е абсурдна ситуацията, той се възползва от определено признато му от закона право на жалба срещу акт на администрацията, какъв е проблемът?"

От МВР чрез свой юрисконсулт заявиха, че наредбата е приложена абсолютно законосъобразно и че тя не прави такова разграничение между вида на престъплението и миналото на хората, които трябва да бъдат регистрирани. От МВР настояват криминалната регистрация да бъде потвърдена и Цветан Цветанов да мине през нея.

Каквото и да е решението на Софийския административен съд след месец или малко повече, делото ще мине през санкцията и на Върховния административен съд, след което, ако всички кажат, че наредбата е законна, Цветан Цветанов ще бъде криминално регистриран, както всички останали хора с обвинения. 

Водещи новини

Още новини