Стоян Маврудиев: Булброкерс е ощетил държавата

share

Работата на институциите е, когато видят нарушения да си свършат работата и да сигнализрат правораздавателните органи. Това е нашата мисия като финансов регулатор. Ние работим от доста време по разследването на тази сделка, така че г-н Прокопиев не трябва да е изненадан. Веднага след Новогодишните празници 2011 година ние сме започнали разследване, каза Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Той обяви, че министрите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и свързаната с Иво Прокопиев компания и инвестиционен посредник „Булброкърс” отиват на прокурор, защото са ощетили държавата с 87 милиона лева при продажбата на остатъчния дял на ЕVN, като заяви, че няма внезапност в проверката, а има дъргосрочна систематична дейност.

„Сделката приключи няколко дни преди Коледа през 2011 година. Аукционът започна на 21 декември 2011-та. Нашата проверка по тази сделка започна на 1 януари 2012-та. Тук става въпрос за върховенството на закона. Цялата истерия, създадена от обектите на този сигнал, всъщност е притеснение от прилагането на върховенството на закона. Ние сме одобрили проспект, в който не са обявени цени. Тук трябва да уточня, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол няма експерти в тази област затова се наемат консултанти. Те са взели хонорар от държавата за над един милион лева, обяви той и добави, че цената е определил самият брокер", смята Стоян Мавродиев.

"През месец януари на 2012 година ние започваме тази проверка на място. През месец август на 2012-та са съставени множество актове за административни нарушения. След тези актове за нарушение се съставят наказателни постановления, с което са наложени глоби от комисията. Те са били обжалвани, потвърдени от колективния орган с единодушно гласуване, от Комисията за финансов надзор. След това са отишли в съда. Част от тези актове към днешна дата са потвърдени от съда при условията на съдебен контрол”, каза още Стоян Мавродиев.

"На закрит аукцион ние констатираме система за множество поръчки, които се продават в интервал от 1-2 минути, което е пазарна манипулация. Целта е измама. "Булброкерс" от една страна продава от страна на държавата, но и купува от страна на "EVN". В случая ние сме издали актове за това. Те са ощетили едната страна, в случая държавата за сметка на другия си клиент", поясни той.

"Аукционът се провежда, когато няма борсова търговия в света, има драстично разминаване в цената, компанията на г-н Прокопиев е трябвало да докладват за извършването на тази манипулация, но не са го направили. Нарушили са закона и по този начин са блокирани други играчи на борсата, за да купят акции на по-висока цена", обясни Мавродиев.

"В нашата държава трябва да се научим, че всеки трябва да си носи отговорност. Според нас е нарушен държавният интерес", каза още Мавродиев.

 



 

Водещи новини

Още новини