Брокери отчитат срив в търсенето на офиси

  • 06 септември 2011 10:51

  • 1278
  • 0
Брокери отчитат срив в търсенето на офиси
©

Стотици офиси стоят празни в центъра на столицата, което води до спад в средните офертни цени. Над половината са за кантори на партерен или етаж над него, които са най-предпочитани, но въпреки това търсенето остава слабо, пише в. Монитор.

Голямото предлагане изкара на пазара много имоти от по-висок клас в нови офис сгради и това доведе на места до нарастване на средните цени на предлагане. Подобна конюнктура се наблюдава по протежение на булевардите „Княз Дондуков” и „Тодор Александров”.

В района на първия за последните 12 месеца има ръст от 17 на сто, но той далеч не може да компенсира срива от 65%, отчетен година преди това. Сега по бул. „Княз Донкудов” офертите варират от 36 до 7000 евро. Най-високата е за банков офис от 174 кв. м близо до Министерския съвет. Най-евтино може да се арендува малка кантора от 12 квадрата на партер в сграда с портиер.

По бул. „Тодор Александров”, който допреди години инвеститори имаха амбицията да превърнат в еталон на офисния пазар, исканите наеми са от 299 до 3600 евро. Минималният е за тристаен апартамент на седми етаж. Максималният е за нова 5-етажна сграда с двор със само 15 паркоместа.

За последните 12 месеца спад от 20 на сто на наемите на канторите е отчетен и за района на бул. „Хр. Ботев”. Най-ниският ­ 200 лв., се иска за партерен офис от 30 квадрата. Най-високата обявена оферта от 4400 евро е за луксозен имот от 496 квадрата, разположен на четвъртия етаж в модерна офис сграда на пл. „Македония”.

От миналия август с 30% паднаха наемите по бул. „П. Евтимий", което е най-големият спад за центъра на София, сочи още статистиката. В момента офертите са от 200 до 3100 евро. Най-ниската е за офис в сградата на нотариата. Максималната е за кантора от 310 квадрата на трети етаж в офис сграда.

Канторите по бул. „Мария Луиза” са трети по понижение на наемите спрямо миналия август. Сега офертите в тази част на центъра са в широки граници ­ от 66 до 1250 евро. Най-малкият наем се иска за кантора от 16 квадрата в офис център. Най-високата аренда е обявена за имот от 184 квадрата в стара ремонтирана административна сграда. Максималната оферта бе валидна и преди година. Сега тя се предлага от повече от един посредник, като единият от тях иска 1100 евро.

В сравнение с периода отпреди 12 месеца по протежение на бул. „Витоша” поевтиняването е 14%. Сега по известния повече с лъскавите си магазини булевард най-ниският наем за кантора от 200 лв. е обявен за имот от 18 квадрата на четвърти етаж. Най-високата месечна аренда от 6768 евро без ДДС е за луксозен офис.

Със 17% са по-ниски исканите наеми за кантори около НДК. Най-високото предложение от 9900 евро е за 820 квадрата, разположени от трети до десети етаж в нова офис сграда. Минималната оферта от 180 лв. е за малък партерен офис от 10 кв. м.

Последвайте канала на

Novini.bg
1278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини