Искат съд за убийците на Чакъра

share

Над 500 подписа са събрани до момента в Смолянско под декларация, с която се настоява за разследване и съд за убийците на Тодор Димов-Чакъра. Това съобщи от името на инициативния комитет Стоян Тенев от Смолян, пише "Труд".

Подписалите се настояват истината за смъртта на Чакъра най-после да излезе наяве.

Димов почина през декември 2003 г., когато спецполицаи обградиха къщата му в местността Изворът на Белоногата край Харманли. В продължение на два дни Чакъра отказваше да се предаде и стреля по тях, а те атакуваха дома му с гранатомети. Акцията бе ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Досега официалната версия бе, че Чакъра се е самоубил с граната.

През февруари Европейският съд за правата на човека от февруари постанови, че употребата на такава огромна полицейска сила за залавянето на един човек не е била необходима. След това по искане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Димов.

"Искаме, след като се възобнови делото, да се извърши независимо разследване и убийците на Тодор Димов-Чакъра да бъдат изправени пред съда", обясняват от инициативния комитет, пише още изданието.

Водещи новини

Още новини