Конституционният съд решава дали да остави Пеевски депутат

share

КС образува дело за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски. Това става ясно от сайта на съда, съобщи Дарик.

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на 96 народни представители от 42-то Народно събрание от ГЕРБ. То е на основание текстове от Конституцията, според които пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при установяване на неизбираемост или несъвместимост. За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков.

В петък от ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на избрания народен представител от ДПС Делян Пеевски. Искането не е подписано единствено от депутата Александър Ненков, чийто баща е именно Румен Ненков.

„Искането ни не е тълкувателно, ние искаме изпълнителен диспозитив от страна на Конституционния съд", обясни Данаил Кирилов, който заедно с Красимир Ципов внесе искането в съда. Ципов допълни, че с това се различават от управляващото мнозинство, което иска тълкувателно решение.

Според Красимир Ципов целта на другото искане е всъщност Делян Пеевски да остане народен представител.

Водещи новини

Още новини