Трима прокурори разпитвали Бойко Борисов, той шикалкавел

share

По време на разпита в прокуратурата преди два дни Бойко Борисов правел всичко възможно, за да не отговори на въпросите за скандалната среща в Банкя.

Бившият премиер се опитвал да заобиколи конкретните въпроси за срещата между него, Мирослав Найденов и вече бившия градски прокурор Николай Кокинов и давал уклончиви отговори, съобщава вестник "Преса". Борисов е бил разпитван не от един, а от трима върховни прокурори - ръководителят на Инспектората на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ Славка Славова, Атанас Гебрев и Аксиния Матусян. От прокуратурата са уточниха вчера, че в централата на ГЕРБ е била изпратена призовка на Борисов да се яви за обяснения. След разпита преди два дни Борисов каза, че е "бил на разговор, а не на разпит".

Вчера близо два часа бе разпитван и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Пръв бе разпитан Николай Кокинов, който потвърдил автентичността на скандалния разговор в Банкя, съобщава още изданието. До края на седмицата се очаква обвинителите да обобщят резултатите от проверката.

В средата на април Найденов публично призна, че по време на мандата на ГЕРБ Цветан Цветанов е организирал масово подслушване в страната. Той призова Цветанов да напусне политиката. Междувременно прокуратурата заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е дал разрешение на служители в своето министерство да подслушват незаконно.

Освен с оставката си доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов, в обяснение пред ВКП, потвърдил уличаващия разговор с Борисов и Найденов в Банкя. Предстои след изборите на 13 май Кокинов да бъде изслушан от Етичната комисия към ВСС.

Записите, чиято автентичност и незаконност беше потвърдена, разкриха обвързаност на прокуратурата с Бойко Борисов. В тях градският прокурор Кокинов съветва обвиняем по делото му, което се води именно от градската прокуратура. Освен това съобщава, че главният прокурор е личен избор на бившия премиер. Според експерти, цитирани в медиите, подслушването е осъществено през телефона на Найденов или чрез микрофон, закрепен на него.

Във вторник в прокуратурата беше привикан Бойко Борисов, който пред журналисти обясни, че не е бил разпитан, а с прокурорите е разговарял за това как да бъде заловена групата за незаконни подслушвания.

Водещи новини

Още новини