Разследван за данъчни престъпления остава в ареста

share

Пламен Атанасов, разследван за данъчни престъпления, причинили щети на държавата за повече от 1 000 000 лева ще остане в Шуменския арест.

Днес Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Шумен от миналата седмица, с което 38-годишният обвиняем е първоначално задържан под стража. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Според разследващите престъпната дейност е продължила от 1998 до 2002 година. През този период, като представител на „Силвър лейк” ЕООД Шумен, за да осуети установяването на данъчни задължения, Атанасов използвал документи с невярно съдържание и така избегнал плащането на данъци в особено големи размери.

Фирмата търгувала с резервни части, машини и материали. Данъчните задължения на „Силвър лейк” произтичат от сделки по фактури с фирми от цялата страна. Укритите данъци били в размер 1 208 646 лева. Първоначално Атанасов е бил разпитван като свидетел и едва през март 2008 година е привлечен като обвиняем. Преди две години той напуснал България и се установил със семейството си в Германия, без да уведоми властите за промяната на местоживеене. След като общо държавното издирване не постигнало резултат, с Европейска заповед за арест българските власти открили Пламен в Германия. Именно оттам той беше екстрадиран в началото на март тази година.

Варненският апелативен съд днес сподели всички изводи на първата съдебна инстанция, довели до постоянния арест на Атанасов. Налично е обоснованото предположение, че той е извършител на престъпленията, за които законът предвижда наказание от три до осем години затвор. И този съд цени факта, че Пламен е напуснал страната, установил се е да живее в друга държава и въпреки че вече е знаел за разследването спрямо него не е посочил на властите новия си адрес. Това обстоятелство, както и реабилитацията му по изтърпяно ефективно наказание, което съдът цени като лоши данни за личността, водят до извода, че има опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди ареста на Пламен Атанасов, разследван за данъчни престъпления, причинили щети на държавата за повече от 1 000 000 лева не подлежи на обжалване.

Водещи новини

Още новини