3 г. условно за бизнесмен, измамил англичани с 60 000 евро

share

Районният съд в Смолян осъди днес на 3 години затвор условно бизнесмена Станислав Станчев, измамил англичани при  покупка на недвижими имоти в родопското село Долие. Присъдата е за случай, при който Станчев получил 60 хил. евро от англичани  за сделка за купуване на имот, но с парите на британските купувачи брокерът вписал имота на свое име.

Сумата за купуване на 7 дка земя в с. Долие е преведена по банков път през 2008 г. от англичанина Джейсън Блик. В съдебната зала бе изяснено, че брокерът Станчев купил имота, но от свое име и си издал нотариален акт за собственост. Призован като свидетел, бащата на купувача - Греъм Блик обясни, че е получил от бизнесмена фалшифициран нотариален акт на името на Джейсън. Измамата излиза наяве през пролетта на 2010 г., след като вписаният собственик на имота Станислав Станчев подава жалба в полицията срещу Блик.

Брокерът обвинява англичаните в самоуправство, тъй като са започнали разчистване на терена. Бизнесменът отхвърля твърденията, че парите са дадени за покупка на имота. Според Станчев превежданите суми са изплащани за предишни сделки и покупки на имоти в Родопите.

Станчев бе признат за виновен и за деклариране на неверни данни при банковите преводи около сделката, когато сумите са посочени като лични средства. Брокерът е осъден и да изплати като обезщетение на Джейсън Блик 60 000 евро. Произнесената присъда включва и пробация през 4-годишния изпитателен срок. Бащата Греъм Блик коментира след произнасянето на съда, че присъдата е справедлива, предаде БТА.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Водещи новини

Още новини